pondělí 9. dubna 2012

Náš slaný velikonoční koláč

Ingredience:

Na těsto: 2 x Pizza v prášku (Dr. Oetker), 340 ml studené vody.

Na náplň: 200 g čerstvého špenátu, 1 rohlík, 250 g tvarohového sýru (já použila Lučinu), 5 vajec, 250 g anglické slaniny, 4 stroužky česneku, 150 g sýru Eidam, špetka soli a špetka pepře.

Na potření: 1 vejce

Přichystáme si koláčovou formu (průměr cca 27 cm).

Postup:

Z ingrediencí na těsto vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na 2 poloviny. Doporučuji, aby polovina, kterou budeme používat jako první, byla o trochu větší. Z větší poloviny vyválíme placku, vložíme do vymazané formy a po obvodu formy vytvoříme okraj.

Nyní je potřeba smíchat ingredience na náplň. Čerstvý špenát pokrájíme na malé kousky, rohlík nakrájíme na menší kostičky, použijeme jen 2 vejce, slaninu pokrájíme na malé kostičky, česnek prolisujeme, Eidam nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme tvarohový sýr, sůl, pepř a důkladně promícháme.

Takto připravenou náplň vložíme do formy s těstem. V náplni vytvoříme 3 důlky, do kterých vyleje zbylá vejce. Rozválíme si druhou polovinu těsta, kterou položíme na náplň, lehce přitiskneme a potřeme rozšlehaným vejcem.

Připravený koláč vložíme do rozehřáté elektrické trouby (180 °C) a pečeme cca 75 minut, od 45. minuty koláč častěji kontrolujeme.

Koláč podáváme studený.



Žádné komentáře:

Okomentovat