pondělí 25. března 2013

Makronky

Na blog dávám jen povedené recepty, ale tady se "pochlubím" jedním neúspěchem - pustila jsem se do francouzských makronek a ony se nepovedly.






Problém je, že vůbec netuším, kde se stala chyba, nastudovala jsem spoustu informací, teoreticky bych měla být schopná je upéct ... Ale prakticky? Sami vidíte, mé makronky vůbec nevypadají jako francouzské makronky.

Bílky jsem si nachystala den předem ... Domů jsem přijela nadšená, že to prostě musí vyjít, vše jsem měla nastudované, tak jen hurá do toho. Mandlovou moučku (koupenou v Globusu) jsem si smíchala s moučkovým cukrem a pořádně promixovala, na nejvíc jemno, jak jen to šlo. Vyšlehala jsem si bílky, do nich přidala cukr krystal a barvivo, myslím, že sníh měl správnou konzistenci. Moučkovou směs jsem přidala do sněhu a opatrně promíchávala. Dá se tady v té fázi něco zkazit, kdo ví, já ale naprosto netuším, kde jsem udělala chybu, a jestli vůbec.

Na pečícím papíře jsem měla předkreslená kolečka, nevěřila jsem si, naplnila jsem si cukrářský sáček a pustila se do tvoření makronek, tady váhám, možná jsem na jedno kolečko dala málo hmoty, nevím, plech jsem ze spodu pořádně proklepala, bublin jsem se snad zbavila a nechala jsem makronky cca 1 hodinu odpočívat, kůrka byla zaschlá, tak jsem si rozpálila elektrickou troubu na 150 stupňů.

Měla jsem 3 plechy.

První plech jsem tedy pekla cca 10 minut v elektrické troubě rozpálené na 150 stupňů. Makronky byly spálené. Na fotce nejsou.

Druhé makronky jsem grilovala v troubě předehřáté na 150 stupňů cca 10 minut, jsou malinké a uvnitř duté, takže také špatně.

Třetí plech jsem vyzkoušela v horkovzdušné troubě rozehřáté na 150 stupňů, pekly se cca 8 minut, nahoře mi popraskaly, uvnitř se asi nejvíce podobaly pravým francouzským makronkám, ale zdaleka to nejsou makronky, které bych například servírovala návštěvě.

Uf, teď si dávám minimálně týden pauzu a do dalších makronek se pouštět nebudu, pak si projdu recepty, rady, diskuze a makronky opět vyzkouším. Tak jednoduše se nevzdám.

6 komentářů:

  1. Ja som už tiež dlhú dobu nabudená na pečenie týchto dobrôt :-) Ale bohužiaľ v Krakowe nemám pec. Takže som nahovorila maminu, nech ich urobí ona, celý proces som naštudovala a psychicky som bola s ňou, v Dubnici pri pečení :-) A... Nevydarili sa. Teda, popukali, ale myslím, že nie tak hrozne, aby sme ich na veľkú noc nezjedli :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono se to snad vůbec nedá ovlivnit. Na příští pokus jsem se rozhodla, že nastuduji nějaké francouzské recepty. Nafoť ty Tvé mamči! ;-)

      Vymazat
  2. ahoj, nakoukla jsem a vidím že makronky Tě pěkně potrápily. Zkus nakouknout k Chez Lucii, jestlis to neudělala - hodně se makronkám věnuje. Napadá mě, že Ti možná peče ta trouba více než by měla, ale bůhví. Držím pěsti, já se chystám na druhý pokus a mám dost strach:-) že napodruhé už to nevyjde. Kamarádka nechává naschnout i pět hodin, prý zvláště když je vlhké počasí, tak se makronkám nedaří. Nesněžilo v ponděli?:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, na blog Chez Lucie jsem se podívala, několikrát pročetla a jejich postřehů jsem se držela. Ale doma přemýšlíme také nad tím, že trouba peče trochu více. Příště je chci udělat trochu vyšší, troubu dám na méně stupňů a budu je hlídat.

      Těším se na Tvé druhé makronky, určitě to klapne! ;-)

      Uf, v kuchyni jsem u makronek i vařila, takže tam bylo hodně páry, ale to už je doopravdy psycho - počasí nepřeje makronkám.

      Vymazat
  3. I když výsledek možná nebyl ideální, stejně tě obdivuju, že ses do makronek pustila :-) Pro mě je to pekařská vyšší dívčí a odvahu jsem k nim ještě nesebrala...snad časem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, však je vyzkouším příští týden znovu. Já se nedám. Myslela jsem si, že když budu mít teorii zmapovanou, tak mě nemůže nic překvapit, ale výsledek jsem už nebyla schopná nijak ovlivnit!

      Vyzkoušej je, alespoň si vyměníme nějaké zkušenosti a poznatky! ;-)

      Vymazat