středa 20. března 2013

Bonheur d´occasion (Gabrielle Roy)

Autorka knihy Gabrielle Roy (1909 - 1983) za tento román obdržela v roce 1947 cenu Femina, první Kanaďanka vůbec, která toto francouzské literární ocenění získala. Příběh se odehrává v Montréalu, ve čtvrti Saint-Henri na začátku 2. světové války, líčí nám životní eskapády jedné kanadské rodiny - Lacassovi. Rose-Anna, matka rodiny, čeká jedenácté dítě, Azarius, otec, řeší své věčné problémy s nezaměstnaností a jejich nejstarší dcera, Florentina, se zamilovává do nesprávného muže, Jeana Lévesquea.

Florentina Lacassová je hlavní postavou celého románu. Nešťastná servírka živící celou svou početnou rodinu zažívá svou první lásku. Zamiluje se do strojníka Jeana Lévesquea, který ji od samého začátku dává najevo, že mu na ní vůbec nezáleží, slovy i činy. Florentina stále doufá ve své štěstí a hledá na Jeanovi to nejlepší. Nenajde. I autorka o Jeanovi od samého začátku mluví jako o padouchovi.

V pozadí románu se ozývá 2. světová válka.

Mladý voják Emanuel Létourneau se při návštěvě Montréalu setkává se svým dávným přítelem a spolužákem z gymnázia Jeanem. Jean ho seznámí s Florentinou. Emanuel se do Florentiny, okamžitě, zamilovává, ta má ale oči jen pro Jeana, jiní muži pro ni neexistují.

Emanuel pozve Florentinu na večírek  k jeho rodičům, ta v naději, že tam potká Jeana, na večírek přijde a noc stráví jen s Emanuelem. Pro Emanuela je Florentina dívkou jeho života, pro Florentinu je Emanuel nejlepším přítelem a zdrojem informací o Jeanovi.

Emanuel se vrací do války, ukořistil od Florentiny jen pouhý polibek.

Lacassovi více a více upadají, Azarius je opět nezaměstnaný, jejich syn Evžen odchází do války, jsou vystěhováni, nejmladší syn je hospitalizován, leukémie, Florentina s Jeanem stráví noc, Jean se stěhuje z Montréalu, Daniel umírá a Rose-Anna rodí dalšího chlapce ...

Květen. Florentina k Jeanovi cítí jen obrovskou nenávist. Nenapravitelná chyba. Emanuel je opět v Montréalu, na 2 týdny, Florentinu miluje, ona, zatím, hledá východisko ze své situace. Azarius je zoufalý ze situace své rodiny a také se obětuje válce, tím zabezpečí Rose-Annu a děti. Florentina se mstí Jeanovi a provdává se za Emanuela.

Román končí Emanuelovým odjezdem, miluje svou Florentinu, která si prvně přiznává, že dítě, které čeká není Jeanovo, ale bude Emanuelovo. Ví, že teď bude šťastná, a že jí čeká spokojený život.

"KDE BY BYLA BEZ VÁLKY?"

MÉ HODNOCENÍ:

Lituji Emanuela, nevěřím Florentině, nenávidím Jeana ... Jean je typickou zápornou postavou, neskrývá to, využívá své příležitosti, následky ho nezajímají, Florentina ho nezajímá, je pro něj pohodlnější opustit Montréal. Florentina miluje Jeana, chce být v životě šťastná. Když první možnost nevychází, spokojuje se s Emanuelem, myslí jen na sebe a na svou spokojenost. Emanuel je oproti Jeanovi typickou kladnou postavou, zamiluje se do dívky, pro kterou by udělal vše, jeho smůlou je, že tou dívkou je právě Florentina.


Žádné komentáře:

Okomentovat