neděle 21. července 2013

Toulky jižní Francií aneb jak já to tam miluji ... (!) - I. část

Minulý týden jsem se vrátila z desetidenní cesty po jižní Francii. Byl to takový jeden z mých dalších snů, takže si ho mohu odškrtnout ze seznamu, vlastně nemohu, 10 dní bylo málo, takže to vypadá, že příští rok si některá města zopakuji a přidám další.

Francie je návyková! Vinice po levé straně, levandulové pole po pravé straně, krásné město před Vámi, řeka, která Vám kříží cestu a překrásná panorámata, kterých se prostě nelze vynadívat - všechnu tuto krásu míjíte pořád dokola.

Vezmu to pěkně postupně a představím Vám, co krásného mě na cestě potkalo ...

CHATEAUNEUF-DU-PAPE

Tuto malou obec (okolo 2 000 obyvatel) jsme navštívili cestou do Avignonu, chtěli jsme poznat tuto známou vinařskou oblast. Vinic tam měli požehnaně, ale teď mohu říct, že to zdaleka nebyly ty nejkrásnější, nejudržovanější a nejlépe situované vinice, které jsme na naší cestě viděli. Na druhou stranu - tak krásnou vesničku jsem u nás snad ještě neviděla, může to ale být i tím, jak moc zapálená frankofilka jsem. Proběhla i jedna ochutnávka místního vína, nenadchlo nás, proto jsme si odsud žádný úlovek nepřivezli.










AVIGNON

První delší zastávka nás čekala v Avignonu a musím říct, že Avignon mě okouzlil od první do poslední chvíle. Ubytovali jsme se v kempu Pont d´Avignon (rozhodně ho doporučuji, cítili jsme se tam velice příjemně), který leží přímo na ostrůvku Ile de la Barthelasse, do centra města nás odvezla výletní lodička, která je pro všechny cestující zdarma - příjemné zpestření a Rhona je krásná.

My jsme na prohlídku Avignonu měli jen jedno odpoledne, kdy jsme byli unavení po patnáctihodinové cestě autem z České republiky, i přesto si mě Avignon získal, je to nádherné, historické město, které žije hlavně kulturou. Je na mém seznamu měst, které budu chtít znovu navštívit.












FONTAINE-DE-VAUCLUSE

Další den jsem se přemístili do kempu La Couteliere, který vlastní velmi příjemná provensálská rodina, která se o nás naprosto dokonale postarala. Kemp se nachází mezi Fontaine-de-Vaucluse, která byla naším cílem a Isle sur la Sorgue. Škoda jen, že jsme tam strávili jen jednu noc. Rozhodně, když budete mít cestu a potřebu, se v tomto kempu ubytujte, nebudete litovat.

Naším cílem byla obec Fontaine-de-Vaucluse (asi 1 000 obyvatel), kde nás zajímala její vyvěračka. Je to nádherná, nenásilná, turistická oblast, která ukrývá jednu z nejkrásnější oblastí francouzské Provence vůbec.
















2 komentáře: