pátek 26. července 2013

Další z mých premiér: Koprová omáčka s houskovým knedlíkem



Než mi přítel odletěl na služební cestu na Maledivy, přál si, abych mu uvařila koprovku (povedl se mi totiž na balkoně vypěstovat krásný, voňavý kopr) a vše, co k ní patří. Nebylo o čem diskutovat, 14 dní se neuvidíme, tak jsem se s radostí a láskou pustila do své první koprové omáčky a do svých prvních houskových knedlíků vůbec.

Moc jsme si pochutnali, láska prostě a jednoduše prochází i tím žaludkem.


Ingredience: 


hovězí vývar


800 g falešné hovězí svíčkové, 100 g slaniny, 1 mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru, 1 cibule, petrželové nať, divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list), olej, sůl, voda


koprová omáčka


150 g másla
, 1 cibule 
, 80 g hladké mouky
, hovězí vývar, 200 ml smetany
, mletý bílý pepř
, 2 hrsti čerstvého kopru, sůl
, máslo a žloutek na zjemnění, ocet a cukr na dochucení


houskové knedlíky


400 g hrubé mouky, 10 g droždí, 2 lžičky cukru, 250 ml mléka, 3 housky, 50 g másla, 2 žloutky, sůl


Postup: 


Den před samotnou omáčkou jsem si připravila hovězí vývar. Maso jsem si omyla, očistila, prošpikovala slaninou, osolila a opepřila. V hrnci jsem si maso osmahla na oleji, krásně ze všech stran. Maso vyjmeme a do hrnce vložíme na kusy (nemusí být nijak malé, spíše naopak) nakrájenou mrkev, petržel, celer, cibuli i divoké koření. Můžeme přidat trochu oleje. Zeleninu si také lehce osmahneme a pak k ní vrátíme i maso. Zalijeme si to vodou, záleží na Vás, kolik budete chtít mít vývaru, respektive omáčky, maso jsem měla téměř ponořené. Přidáme si i petrželovou nať, promícháme. Vaříme přikryté do měkka za občasného míchání. 


Maso vyjmeme, to budeme mít do koprové omáčky a vývar zcedíme. 


A máme tu další den. 


Jdeme hned na omáčku. Na másle si osmahneme na jemno nakrájenou cibulku, jen, aby nám trochu zesklovatěla. Cibulku zasypeme moukou a připravíme si světlou jíšku, kterou pak zalijeme ohřátým hovězím vývarem. Vaříme 30 minut. Nyní si omáčku přecedíme, vrátíme zpět do hrnce, přidáme smetanu, žloutek, máslo a samozřejmě KOPR, promícháme, povaříme, poté si omáčku dochutíme cukrem, octem (případně i ještě solí a světlým pepřem), to už záleží na chuti každého z nás. Omáčka je hotová. 


Během omáčky jsem tvořila i houskové knedlíky, které teď mám snad raději, jak bramborové. 


Housky si nakrájejte na malé kousky a osmahněte je na másle, aby nám pěkně chrastily. Do mísy nasypte mouku, udělejte si v ní důlek, do něj nadrobte droždí, to zasypte cukrem a nalijte tam část ohřátého mléka. Mísu zakryjte např. utěrkou a počkejte, než Vám vzejde kvásek. Až budete mít kvásek, přidejte zbytek mléka, žloutky, posolte a vypracujte si těsto. Do vypracovaného těsta ještě zlehka zapracujte opečené houstičky. Mísu opět přikryjte a nechte hodinu kynout. Poté si už jen vypracujte 2 houskové knedlíky a šup s nimi na 25 minut do vroucí, osolené vody. 


S knedlíky jsem si také uvařila prémiová vajíčka, která jsem pak také přidala do omáčky. 


Tak šup a uvařte si také koprovou omáčku, byla naprosto delikatesní. 



7 komentářů:

  1. Vypadá to skvostně. I když já koprovku ráda nemám. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Je to tak - koprovka lidi rozděluje na 2 tábory, milujeme ji nebo nenávidíme. :-D Já jsem milovnice, ale teď si od ní budu muset na nějakou dobu, dlouhou dobu, odpočinout!

      Vymazat
  2. Vypadá to fakt dobře, myslím, že se Ti napoprvé povedla.:) Ale sliny se mi tedy nesbíhají, jen koprovku cítím, zvedá se mi žaludek.:D Ale každý máme rád něco jiného.. a ty knedlíky vypadají moc hezky, k takové svíčkové, mňam, mňam.:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evidentně patříš do druhého tábora, viz. výše! :-D ;-) Knedlíčky snad ještě lépe chutnaly!

      Vymazat
  3. Já koprovku nemusím, taky ji naši dneska mají :D

    OdpovědětVymazat
  4. Koprovku miluju! Škoda jen, že u nás doma ji nikdo nejí :( Nechceš mě pozvat na oběd? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem také milovnice koprovky, ale teď si od ní musím na nějakou dobu odpočinout! :-D

      Vymazat