pátek 5. dubna 2013

(Opožděné) velikonoční francouzské brambory

Potřebovala jsem spotřebovat nějaká velikonoční vajíčka a objevila jsem tento jednoduchý recept. Použila jsem 4 vařená vejce, ale když jich dáte 6, nic se nestane, teď už to vím.

Ingredience:

1 kg brambor, 4 vařená vejce, 2 čerstvá vejce, 200 ml smetany na vaření (12 %), 260 g uzeného masa a 140 g eidamu (30 %)

sůl, pepř na dochucení

máslo, polohrubá mouka na vymazání pekáčku



Brambory ve slupce si uvaříme v osolené vodě, necháme vystydnout. Vařená vajíčka a uzené maso si nakrájíme na kostičky. Eidam nastrouháme. 2 vajíčka promícháme se smetanou. Vychladlé brambory si také nakrájíme na kostičky.

Vymažeme a vysypeme si pekáček.

1/3 brambor rozprostřeme do pekáčku, posolíme a popepříme, přidáme polovinu vajec a polovinu uzeného masa. Na směs přidáme další třetinu brambor, opět osolíme a opepříme. Přidáme zbytek vajec a uzeného masa. Dosypeme poslední brambory, osolíme, opepříme. Francouzské brambory posypeme strouhaným eidamem a zalijeme smetanovou vaječnou směsí.



Pečeme 40 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů.





Brambory budu chutnat až za chvíli k obědu, už ta vůně mi ale říká, že si pochutnám. No, nevypadají luxusně?

2 komentáře: