úterý 16. dubna 2013

Jídelníček

Ráda bych se s Vámi podělila o jídelníček za minulý týden. Mám pořád pocit, že mu něco chybí/přebývá, tak bych byla velmi vděčná, kdyby jste mi poradily (i) a napsaly (i) své postřehy, chci to trochu více vypilovat. Jak už jsem psala, má strava je oproti té Vaší málo pestrá, vidím to každé ráno, když si pročítám Vaše nové příspěvky.

SNÍDANĚ: 

PO - 4 pšeničné chlebíčky v mléčnokakaové polevě, ÚT - BeBe sušenky jemné (1 260 kJ), ST - 35 vícezrnných lupínků s čokoládou s 125 ml polotučného mléka, ĆT - Malinová ovesná kaše s banánem, PÁ - 4 celozrnné pšeničné plátky s čokoládou, SO - Malinová ovesná kaše a NE - Čokoládová ovesná kaše. 

Jsem zvyklá na "sladké" snídaně, nikdy jsem např. nesnídala pečivo, sýry, šunky a zeleninu. Co si o tom myslíte? Je to pro tělo zdravé, vhodné? Snídaně se mi točí pořád dokola, ráda bych nějakou výraznou změnu a chtěla bych si na snídaních ještě více pochutnávat.

DOPOLEDNÍ SVAČINA: 

PO - Zelené jablko s pomerančem, ÚT - Zelené jablko s pomerančem, ST - Zelené jablko s pomerančem, ČT - Kiwi s pomerančem, PÁ - Banán, SO - Banán a NE - Banán. 

S dopoledními svačinami je to snad ještě horší, jak se snídaněmi, když to takhle vidím. Co svačíte dopoledne Vy? Já byla vždycky naučená, že dopolední svačina má být ovocná, ale tak nějak si nedokáži představit, že by musela být naprosto bez fantazie.

OBĚD: 

PO - Kuřecí prsa s bramborem a zeleninou, ÚT - Špenátová omeleta s 2 plátky celozrnné bagety a zeleninou, ST - Špenátový salát s kuřecím masem, fazolemi a zeleninou, ČT - Kuřecí prsa s bramborem a zeleninou, PÁ - Salát Sicilly (Rajčata s mozzarellou a olivovým olejem), SO - Čočka s vajíčkem, šmakounem a nakládanými okurkami a NE - Krůtí maso se zeleninou. 

Přijde mi, že obědy zvládám lépe, tady si asi jsem schopná poradit. Když píši zeleninu, vždycky myslím tak polovinu talíře, to tak jako tak vidíte i na mých fotkách. Nedostatkem zeleniny doopravdy netrpím.

ODPOLEDNÍ SVAČINA: 

PO - Ovocná BeBečka, ÚT - Bílá activia, ST - Čokoládová BeBečka, ČT - Tyčinka MaxiNuta, PÁ - Racio FreeStyle sýrové s kedlubnou, SO - Activia s musli a NE - Tyčinka MaxiNuta. 

Tady váhám, myslím si, že svačím správně, ale kdo ví ... Jak řešíte odpolední svačiny Vy?

VEČEŘE: 

PO - 3 plátky celozrnné bagety s pažitkovým Gervais a zeleninou, ÚT - Špenátový salát s kuřecím masem, fazolemi a zeleninou, ST - Kuřecí prsa s brambory a zeleninou, ČT - Mozzarella s rajčaty, bazalkou a 2 knackebroty, PÁ - Špenátová omeleta se zeleninou, SO - Krůtí maso se zeleninou, NE - Tortilla s krůtím masem, zeleninou a balkánským sýrem s kapkou jogurtovo-bylinkové light zálivky. 

Nezdají se Vám mé večeře příliš vydatné? Když to teď pozoruji sepsané na jedné straně, dochází mi, že mé večeře jsou téměř stejně energetické jako obědy ..., to asi není správně, co? Také mám problém s časem večeře, ve většině dní večeřím až kolem 20:00 a to asi také není správně, když chodím spát okolo 23:00. Jak to řešíte Vy?

NÁPOJE: 

Denně vypiji 1,5 l čisté vody a 1 l bylinkového neslazeného čaje, to plním každý den, někdy toho vypiji i více. 

(Dnes jsme k snídani poprvé ochutnala Caro - 2 lžičky, 150 ml horké vody a 50 ml polotučného mléka. Zítra si dám jen 1 lžičku, poměr vody a mléka ponechám. Hledala jsem nápoj, kterým nahradím kávu, kterou už přes měsíc -od mé střevní virózy- nepiji. Caro je můj vítěz! Pijete ho také?)

POHYB: 

Každý den jsem cvičila těch 30 minut s Jillian (30 DAY SHRED), v pondělí jsem přidala ještě hodinovou procházku, v sobotu 30 minut na kolečkových bruslích a v neděli 60 minut na kolečkových bruslích. 

Budu vděčná za každou reakci! Mějte se!




23 komentářů:

  1. Ahoj. Tvůj jídelníček jsem zběžně zkoukla, zdá se mi v pohodě...a asi úplně neporadím... Ale můžu říct, že vážně obdivuju, když někdo dodržuje určitý režim a ví přesně co, kdy, jak jí :). Já na druhou stranu to tak nedělám protože bych to nezvládla udržet a sice se teď stravuju dietně, ale více méně na co mám chuť, to si dám, když mám hlad tak jím a když ne, tak se do jídla nenutím..takže za mě je lepší tolik neplánovat :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U mě je to tak, že kdybych si to do posledního "detailu" nenaplánovala, nebyla bych schopná se toho držet, alespoň ne teď, myslím si, že časem už si budu jistá a nebude třeba si všechno vypisovat. Teď se snažím dosáhnout určitých cílů, shodit 10 KG a pak dalších 8 KG -ano, ano, bude to nějakou dobu trvat- a tak si potřebuji hlídat naprosto všechno! :-D

      Vymazat
  2. Možná přidat mléčné výrobky?:) K ovoci .. pak zkoušet různé typy ovesných kaší :D tady se dá hodně experimentovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mléčné výrobky k ovoci? Tady mě napadá pouze ta má activia ...! Ale hodně jsem viděla, že slečny zařazují tvarohy!? Z mléčných výrobků ještě zařazuji acidofilní mléko a cottage, tady mé nápady asi doopravdy končí. Zkusím na tom zapracovat. Děkuji za tip! S ovesnými kašemi jsem se, zatím, dopracovala na ty od Emca a Bonavity ... :-(

      Vymazat
    2. Ahoj, zkoušela jsi někdy uvařit si kaše sama? Vyjde to mnohem levněji a zdravěji, než ty přeslazené od Emca, nebo BonaVity, nebo jakékoliv z pytlíku na zalití. Já moc nemůžu klasické mléko, a tak vločky vařím ve vodě (gramáž podle toho, jaký mám hlad, ale většinou 40-50g) asi 4 minuty za stálého míchání a nakonec vmíchám nějaký jogurt, nebo tvaroh a přidám čerstvé ovoce. Dají se dělat na milión způsobů, třeba s kokosem, ořechy, kakaem apod. Vloček je hrozně moc: ovesné, špaldové, jáhelné, sójové, pohankové, ... Doporučuji jemné s vlákninou od Emca (asi 25kč za 500g).

      Vymazat
    3. Moc Ti děkuji za tip, už nad tím nějakou chvilku uvažuji ... Teď tu mám zásobu těch ochucených kaší od Emca, hned, jak je dojím, si koupím ty vločky od Emca a začnu trochu více experimentovat! Doufám, že to bude mňamka!

      Vymazat
  3. Já snídám neustále to samé dokola. :) Misku müsli, jogurt a nějaké ovoce. K dopolední svačině si dávám taky ovoce (většinou banán). Dneska jsem měla banán a 1 sušenku BeBe Dobré ráno s jogurtem a lesním ovocem. Jinak k odpolední svačině většinou dávám taky ovoce nebo proteinovou tyčinku, nízkotučný tvaroh (půlku vaničky) se lžičkou malinové marmelády a k tomu 2 ovesné sušenky od Emco. Jinak obědy a večeře jsou fajn. :)

    Já taky jím pořád to samé. Teď jsem si teda koupila tofu a chystám se ho asi zítra ochutnat. Dost se toho bojím. :D Tak uvidíme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tofu miluji! Myslím, že budeš mile překvapena! ;-) Pak hlavně napiš, jak sis pochutnala!

      Vymazat
    2. Tak jsem to dneska nestihla. :) Tak snad zítra. ;)

      Vymazat
    3. Já si dnes udělala na zítřejší obídek uzené tofu s jarní cibulkou a paprikou na pánvičce a směs jsem namíchala do kuskusu! Už se těším na zítřek!

      Vymazat
  4. tvoje jídla vypadají taky moc pěkně :-)... I když k nim nejsou fotky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Já prostě nestíhám všechno fotit! :-D Ale polepším se! ;-)

      Vymazat
  5. To já zase z 99 % snídám pečivo + sýr, salám. Nemám moc ráda sladké snídaně. Já ti v jídelníčku mco radit nemůžu, sama se moc nehlídám,ale taky cvičím, zatím celkem málo,ale do ted jsem nedělala nic, takže doufám, že si tělo přivykne a já toho nenechám. Sestavila jsem si třepovací plán a dneska už jsem škrtla 20. den. To je u mě nejvýznamější úspěch, co se týká cvičení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně toho nenechávej, děláme to pro naše zdraví! ;-)

      Vymazat
  6. Ráda Ti poradím se sestavením jídelníčku. Přeci jen, pořád se učím na ten trenérský kurz ;) V sobotu přinesu skripta a dáme to dohromady! Máš tam hodně sacharidů, cukrů i tuků. Dopolední Bebečka rychle vyměnit, raději si kup třeba konopný protein a mlsej ho v průběhu dopoledne nebo rýžovou kaši. A mít dvě teplá jídla denně dost zatěžuje trávení, lepší je metabolismus hodně prohánět (zrychlovat) a zahřívat ne jídlem, ale pohybem.. takže místo dopolední sváči si třeba dát kefír nebo šťávu z červené řepy. Vymyslíme ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na rýžovou kaši se chystám! Tak nějak mi docházelo, že ta BeBečka nejsou úplně ideální, ale zatím jsem prostě nenašla vhodnou alternativu, chystám se navštívit nějaký obchůdek se zdravou stravou! Já se nechci do proteinových nápojů pouštět, tak jako tak nemám tak obrovský výdej, raději si zaplním žaludek něčím opravdovým, jen najít tu správnou variantu. A také si říkám, že 2 teplá jídla je zbytečné, ale já ještě neumím vařit ty malé porce, tak mi vždycky zbude ještě na další den! :-D Ale také na tom zapracuji. Děkuji Ti, vidíš, pořešíme alespoň další věc.

      Vymazat
    2. Míšo, doufám, že se pak podělíš! :)

      Vymazat
  7. Podle mě tam máš dost sacharidů a málo bílkovin, hlavně v té první polovině dne. Třeba ta snídaně - bebečka, lupínky, ovesná kaše... samý sacharidy, chtělo by to přidat bílkoviny, stejně jako na svačinu. Takové 'skutečné' jídlo máš totiž až oběd (maso jako dobrý zdroj bílkovin), jinak vlastně přes noc nemáš jídlo (to počítám nějakých 8 hodin) a když pak bílkoviny doplníš až na oběd, celou dobu předtím tělo 'hladoví'. Takže rozhodně přidat ta na bílkovinách :) I tu odpolední svačinu bych vyměnila třeba za tvaroh s ořechy, nebo proteinový nápoj či zeleninovej salát s mozarelou.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za postřehy. Bude to asi tedy doopravdy chtít zařadit slané snídaně a ne si dopoledne jen sladit život. Odpolední svačiny také upravím, nechci opakovat pořád stejná jídla dokola. Zeptám se: "Když budu mít, místo (odpolední) svačiny, proteinový nápoj, neochudím tělo o něco?" Vždycky jsem se jim snažila spíše vyhýbat.

      Vymazat
    2. Tak nemusí to byt slané snídaně, ikdyz tam je snazší do sebe dostat těch bílkovin více. Jak jsem psala, třeba (pokud jíš mléčné výrobky) tak třeba tvaroh, jogurt..to se dá udělat jak našla no, tak nasladko. A proteinovy nápoj je rozhodne lepší volba než nejake sušenky, bebe nebo přeslazene activie. A nebo ještě lepší je si udělat třeba míchana vajíčka, nějakou kvalitni šunku, sýr, zeleninu, celozrnne pečivo.. Ja o tom pisu často, ale - nespolehej na reklamy. Bebe, activie, tyčinky ... to se jako zdravé tváři, ale lip uděláš, když activii nahradis normálním obyčejný bílým jogurtem, musli tyčinky třeba směsí ořechu a ovoce, bebe taky. Tak popřemýšlej :)

      Vymazat
    3. Já jím jen activii bílou neslazenou, ale máš pravdu, že celkově activii považuji za něco zdravého a dietního. No, začnu více studovat etikety! A co do bílého jogurtu ráno, musli nebo ovoce ... A z těch BeBeček to úplně cítím, že jsou nezdravé, mám jich doma teď slušnou zásobu, tak je asi vyexpeduji do přítelovi skříňky! :-D Dneska jdu udělat nálet na obchod a rozhodně se Tebou nechám inspirovat. Moc si mi pomohla. Děkuji Ti.

      Vymazat
  8. Míšo, proteinové nápoje slouží pouze jako nejnutnější dávka proteinů po cvičení - v tekuté formě je tělo dokáže vstřebat rychleji a protože po cvičení je první půl hodinu schopno jich přijmout nejvíc (nejvíc výživy pro svalstvo, které je rozehřáté a unavené), pijí se proto proteinové nápoje, příp. se doplňuje první večeře s trochou hovězího masa (to spíš ale bodybuildeři, při hubnutí to takový význam nemá). Takže proteinové nápoje rozhodně nepij jako "sváču", protože na to nejsou určeny a akorát by Ti to zadělávalo organismus. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já cvičím večer, v čase od 18ti do 20ti, podle toho, jak to vyjde a to už asi není ideální pít proteinový nápoj, je hodně kalorický, ne? Hani, co si myslíš o L-Carnitinu? Docela ho zvažuji.

      Vymazat