pondělí 6. května 2013

DOTAZNÍK aneb i já se Vám tedy trochu otevřu ...

Jedná z mých nejoblíbenějších blogerek, Terezka (http://little-goals.blogspot.cz/), projevila zájem, abych se zúčastnila "dotazníkové vlny", velice mi to zalichotilo a navíc to na mě působí velmi, velmi motivačně. Moc Ti děkuji. Dotazníků jsem si, samozřejmě, všimla, ale říkala jsem si, že to, zatím, není nic pro mě, protože má proměna začala teprve před 33ti dny a nejsem tak plná zkušeností jako Vy ostatní, ale teď to vidím trochu jinak - mohu Vám popsat období před mým rozhodnutím, mohu Vám svěřit spínače, které byly rozhodující a do toho jsem za mých 33 dnů nasbírala už také určité zkušenosti, tak hurá do toho a jdu odpovídat! 






ZDRAVÁ VÝŽIVA


1. Jak a kdy jsem se začala zajímat o zdravý životní styl a jídlo?


Dobře, měla jsem etapu někdy před 4mi, 5ti lety, kdy jsem sportovala, jedla zdravě a najednou jsem vážila krásných 59 KG, pří mé výšce a stavbě těla to byla ta ideální váha a jinou jsem si ani nepřála. Problém byl ale v tom, proč jsem hubla - hubla jsem jen kvůli chlapovi ... Naprosto špatný spínač, který neměl nic společného s tím, že bych chtěla být zdravá, že bych se chtěla zdravě stravovat nebo že bych to snad dělala jen čistě pro sebe ... Spínač :-D zmizel tak rychle, jak se objevil a já se další cca 2 roky plácala mezi 59 KG a 70 KG. Zdravě jsem rozhodně nežila a sportu jsem  také moc nedala. 


Před rokem a 8mi měsíci jsem se zamilovala a zamilovaná jsem i dnes ... Krása, konečně jsem našla to, co jsem celá ta léta hledala - pravou lásku! S pravou láskou ale přišly i večery plné obžerství, dortíky lásky, romantické večeře, obědy, vlastně snad i romantické svačinky ..., vaření pro mou drahou polovičku, pečení pro mou drahou polovičku a já se najednou probudila a: VÁŽILA JSEM 83 KG!!! To byl ten den, kdy jsem si řekla, že tudy cesta nevede. 


Dnes vážím 77,7 KG, shodila jsem tedy už 5,3 KG za 33 dní a říkám si: tudy cesta doopravdy vede! 


2. Jak jsem se stravovala předtím?


Částečně jsem odpověděla už v první otázce ..., ale to nebylo celé mé stravování. Přišla jsem z práce a věděla jsem, že mě čeká několik hodin nad učením, nebyla jsem schopná pozornosti, aniž bych si vedle sebe nepoložila čokoládu, chipsy, buchtu, hranolky, cheese, čínu a spoustu dalších mňamek a povím Vám, bylo to doopravdy na denním, každovečerním pořádku, prostě jsem se jinak nestravovala, do toho jsem upekla nějaké krásné (plné tuku) masíčko s hranolkama, nebo omáčku s knedlíkama - ke kachně jsem snědla 10 bramborových knedlíků a 2x plná jsem se necítila, jedla jsem asi tak 4-násobné porce ..., atd., atd.! Ráno jsem v práci snědla 3 čokorolky za dopoledne, občas jsem si k tomu dopřála ještě nějakou sladkou mňamku, k obědu jsem si dala vlašský salát s rohlíky, nebo nějaké párečky, však si to sami dokážete představit, k odpolední svačince jsem si dopřála nějakou tu pizzu, cheese, hranolky, prostě něco naprosto dokonale slaného ... a o večeřích jsem už mluvila. Lidi, doopravdy nepřeháním, takhle jsem se stravovala a myslela jsem si, že mi tohle přináší to pravé štěstí ... Strašné, že? Nevím, čím jsem byla a nevím, čím jsem se chtěla stát, ale jsem moc ráda, že jsem si to uvědomila, že jsem se rozhodla pro tu obrovskou změnu, která mi teď přináší štěstí a radost! 


3. Co na mé stravování říká rodina? Stravují se stejně jako já nebo jinak?


Bydlím s přítelem. Přítel je naprosto dokonale vděčný strávník, rád si se mnou dá všechny ty zdravé mňamky nebo mu prostě uvařím, co si zrovna přeje, upeču to, na co má zrovna chuť, ve stravování nemáme ani ten nejmenší problém ...Důležitější ale je, že mě moc a moc podporuje, obdivuje a respektuje!!! Mému rozhodnutí k proměně bylo požehnáno, mé výsledky byly pochváleny a má výdrž je obdivována! Když si nejsem jistá, nebo bych klidně i mohla klopýtnout, je tu můj přítel, který mě podrží a opět nahodí do mého rytmu! 


Má další rodina? Má mamča. S tou už je to těžší oříšek, ne těžší, je to těžký oříšek ...! Ona mě pochválí ..., ale ...! Když jsme u ní, tak doopravdy co 5 minut poslouchám: "Dej si ten zákusek, pro jednou se nic nestane ...!", "Dej si s námi ten smažený sýr, je zdravý!", "Vezmi si tu sušenku, jedna Ti neuškodí!", "Ochutnej tu čokoládu ...", atd., atd. - mohla bych vyjmenovávat do nekonečna. U mamči je to teď tak, že si k ní vozím jídlo vlastní ... :-D Tím, že spolu nebydlíme, nečekám, že se to v nejbližší době změní ... Jedna z překážek, kterou musím překonávat! :-D


4. Jaké jsou reakce mého okolí? 


Částečně zodpovězeno v otázce č. 3. A mí přátelé? No, jsou rozpolceni. Polovina mých přátel mi věří, podporuje, obdivuje a nechává se inspirovat. Ta druhá polovina? Mi nevěří a myslí si, že je to jen nějaký můj rozmar. Víte, já Vám ale povím, že mi na tom vlastně vůbec nezáleží, téměř mě to nezajímá ... Víte, proč? Je to jen mé rozhodnutí, má vůle, můj život ..., dělám to jen a jen pro sebe, ne pro okolí, myslím, že tím jsem řekla všechno! :-D :-P 


5. Jaký mám názor na různé svátky (Vánoce, Velikonoce,...) v souvislosti s jídlem?


Uf, jsou to snad svátky jídla? Všichni víme, že nejsou! 


Tady moc nevím, zatím jsem žádný takový svátek nezažila ... Vlastně tak trochu ano - má mamča měla teď o víkendu narozeniny. Přijeli jsme tam na oběd, k obědu uvařila to, co jsme si přáli, takže tam mi žádný problém nehrozil, jen jsem si dala asi tak třetinovou porci, než ostatní, místo knedlíků jsem měla celozrnné, bezvaječné těstoviny ... Pro mamču jsem upekla bábovku a buchtu, prostě jsem si jen nedala a ani jsem nejedla ostatní "mňamky", které ležely na stole ... A tak to budu dělat vždycky. Když mí hosté budou mít jiné požadavky, než já, tak jim je prostě splním, svou stravu si také zařídím a jejich jídlům se prostě budu jen vyhýbat ... 


JÍDLO


1. Jaké je mé nejoblíbenější jídlo nebo potravina? 


Cílem této otázky asi není, abych vypsala všechna dobroučká jídla, které denně baštím, ale jen to jedno ... A vítěze se stává? UZENÉ TOFU! 


2. Jaké jídlo nebo potravinu nesnáším? 


Zvláštní otázka. Jídlo, které nemám ráda, nejím. Nejím například houby, cuketu ... Jídlo, které jím, ale extra 2x velkou radost mi to nepůsobí? Nevím, proč, ale neholduji syrovým, červeným paprikám! :-D V salátech, směsích, k masu mi chutnají, ale jen tak samotné - nejsou mým gustem! :-D


3. Mám obvykle sladké nebo slané snídaně? 


Snídám jen sladce ... Ale pravdou je, že bych to ráda v nejbližší budoucnosti změnila. Chtěla bych mít 4 až 5 snídaní v týdnu sladkých a 2 až 3 snídané slané. O tom ale až v nějakém dalším, snídaňovém článku ... 


CVIČENÍ


1. Cvičím pravidelně? 


Ano, průvodcem mi je Jillian Michaels a její 30 DAY SHRED. Nyní jsem ale indisponovaná, minulé úterý mi trhali šestku vpravo dole, do rány jsem dostala zánět ("suché lůžko") a zatím je to natolik bolestivé že nedokáži cvičit. Hodně mě to trápí. Už je to 6 dní, co jsem necvičila, zítra ráno jdu zase ke své zubařce, musí mi vyndat drenáž a uvidí se, jak léčba bude nadále pokračovat ... Je to šílené, jak moc mi cvičení chybí, tělo si rychle navykne na to, že má každodenní pohyb a najednou mu je pohyb vzat ... Pozitivní ale je, že se na mé další cvičení šíleně těším a neustále na něj myslím. Hned, jak budu zdravá, si zacvičím Level 3 z 30 DAY SHRED ... Až dokončím tento program, budu pokračovat s Jillian Michaels, pustím se do Ripped in 30! 


2. Z jakého důvodu cvičím? 


Bohužel, bohudík - jsem ten typ, který bez sportu neshodí ani kilo ..., proto musím striktně dodržovat jídelníček a do toho cvičit, pak dosáhnu mých vytoužených výsledků ...! 



3. Jaký sport/cvičení/ pohyb mě nejvíce baví?

Nyní jsem doopravdy propadla Jillian Michaels. Další sporty, na které nedám dopustit, jsou: kolečkové brusle, plavání a turistika! Milovala jsem tanec a tančila jsem, k této vášni jsem se, zatím, nevrátila, ale je to jeden z dalších cílů a přání, do kterých se chystám pustit! 

4. Chodím do posilovny? 

Nechodím. Proč? Nejsem teď spokojená se svou postavou, proto si nedokáži představit, že se půjdu v tílku a kraťasech a začnu se mořit v posilovně. Až ale budou mít svou vysněnou postavičku, nebráním se ničemu! ;-)

5. Cvičím ráno nebo večer? Proč? 

Cvičím večer. Cca mezi 18tou a 20tou. Jiné časové možnosti, bohužel, nemám. Ráno vstávám v 5:30 a v 6:30 odjíždím do práce, mezi 7mou a 8mou jsem už v práci. Kdybych měla cvičit ráno, musela bych vstávat ve 4 hodiny, po každém cvičení se musím vysprchovat a umýt si hlavu, takže ranní cvičení je pro mě nereálné ... Z práce se vracím v 17:30 a v nejbližší možné chvíli se pouštím do cvičení. O víkendu cvičím raději ráno, dopoledne. Za A) mám to dříve za sebou, za B) jsem taková plnější energie! 

VAŘENÍ A PEČENÍ 

1. Kdy jsem se naučila vařit a péct? 

Pravdu? Matka živitelka se ve mně probudila až s mou drahou polovičkou! Do té doby mi stačily saláty, pečivo, sýry, salámy - prostě všechno, co se nevaří! :-D Najednou jsem ale chtěla, aby o něj bylo postaráno, chtěla jsem udržovat ten rodinný krb, celkově se ve mně probudily takové ty mateřské pudy. No a tím, že mě vaření baví, tak mi i jde. Myslím si, že to je základ. Když Vás to nebaví, vlastně to ani nechcete dělat, tak nemůžete čekat nějaký převratný výsledek. Myslím si, že každá ženská umí vařit a mohla by ve své kuchyni vykouzlit obrovské množství dobrot, ale když si k tomu prostě nenajde cestu ... Láska a vaření k sobě prostě patří! 

S pečením je to totožné!

2. Čemu dávám větší přednost, co mě více baví, vařit nebo péct?

Asi o něco více se vyřádím u pečení ... Je tam trochu více kreativity. Nyní se ale učím hlavně zdravě vařit, takže pečení šlo trochu stranou, peču jen příteli, nebo když je nějaká příležitost. Další cíl? Začít také zdravě péct!!! 

3. Když upeču nebo uvařím něco zdravého, ochutná to i někdo z rodiny?

Na to jsem už odpověděla v předešlých otázkách. Přítel jí hlavní jídla se mnou - právě teď si pošušňává na rizotu s kuřecím masem a zeleninou, které budu mít já zítra na oběd! ;-)

POSLEDNÍ SPECIÁLNÍ OTÁZKA: 

Kdybych pozvala nějakou blogerku na jídlo, co bych ji ze svých receptů a oblíbených jídel připravila?

Myslím si, že teď by to vyhrálo rizoto s uzeným tofu, zeleninou a strouhanou mrkví! Jídlo, které mě v poslední době nejvíce poznamenalo. Také se sem chystám dát, konečně, recept! 



Tak jo, holky! Mise splněna! Dotazník vyplněn! Nebudu sem vypisovat blogerky, u kterých bych ráda tento dotazník viděla. Valná většina ho už vyplnila a Vy, které jste tak neudělaly, šup do toho, ať se trochu více poznáme! 










22 komentářů:

  1. Krásně jsem si početla, chvílema jsem se musela opravdu smát :D S přítelem ti to moc přeju a je skvělé, že tě podporuje. Mám to s mojí polovičkou také tak. Neumím si představit, že by mě právě on odrazoval. To by nedopadlo dobře :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D Ale dal mi zabrat (ten dotazník, ne přítel)! :-D

      Vymazat
  2. Pěkné, Míšo! :) Ale s tím tofu... Brrr... já ho fakt už do pusy nestrčím, takže by sis u mě tou véčou moc nešplhla. :D ale třeba to umíš dobře připravit a já bych to sežrala na posezení. :)

    A gratuluju k takovému úbytku za měsíc! To je mazec! Já chci taky! :D

    Jinak jsem se neztratila, jen mám moc školy, tak na blog není moc času. Ale já se to pokusím napravit. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tě snad budu muset doopravdy na to jídlo pozvat! Tofu v téhle kombinaci právě chutnalo i příteli. Dobře, já bych se také měla více věnovat studiu, než blogu, musím si v tom najít nějakou rozumnou rovnováhu. Moc děkuji za podporu!

      Vymazat
  3. Paráda, pěkný rozhovor:)) je dobré, že tě přítel podporuje a pěkně baští zdravě, já jsem s tím mým jen chvilku, ale spíš mi říká, že cvičit mám tak 3x-4x týdně, takže mně to pak spíš svádí k tomu, že se mi moc nechce..a s vařením třeba vůbec nevím, on je doma zvyklý jíst tradiční české jídla - omáčky, knedlíky, zelí a pěkně sladké, takže vůbec nevím, co jako budu vařit až na to přijde :D asi nějak postupně budu muset upravovat česká jídla na zdravější, zatím jsem mu pekla jen muffiny a ty snědl:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono hodně záleží, znám chlapy, kteří by se z toho mého jídla moc nenajedli a ani by to nemuseli myslet nějak zle ..., přítel naštěstí není vybíravý. Tak jako tak ho ale nechci "trápit" jen zdravou stravou a prostě mu k tomu dopřávám nějaké jeho "mňamky" navíc. Však se neboj, ono to nějak dopadne, jen si v tom udělat pořádný pořádek a prostě nezapomínat na sebe! ;-)

      Vymazat
  4. Moc příjemné čtení! :) Přítel je opravdu hodný! :) Syrové papriky jsou nejlepší, krásně křupou...sem s nima! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To křupání by se mi i líbilo, ale jsou na mě nějaké moc šťavnaté. :-D Musím je hned zajídat nějakou jinou zeleninou! :-D Nevím, přitom saláty si bez nich představit nedokáži.

      Vymazat
  5. Moc hezky napsané... to s maminou znám moc dobře :-D... jako bych slyšela tu svojí :-D... na jednu stranu mi fandí a nevědomky mne stále pokouší :-)... a s přítelem je to super, že tě takhle podporuje!

    OdpovědětVymazat
  6. moc hezky napsané a zajímavé:) koukám, že maminku máme stejnou, akorát, že já mám takové i obě babičky:D a s červenými paprikami s tebou nesouhlasím, pro mě je to jedna z nejoblíbenější zeleniny:D
    jinak, jak jsi psala, že doufám, že při vlnění mám dost energie, tak až se sama divím, opravdu mám, děkuju:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty maminy se asi nikdy nezmění! :-D Chce to s nimi mít pevnou vůli, jinak bych těm jejím lákadlům už určitě propadla.

      Vymazat
  7. Nádherně napsané :) Já snídám také jenom sladké snídaně, prostě jsem zjistila, že kdybych neměla sladkou snídani, tak bych měla celý den chuť na sladké :)
    Jo a na oběd bych se stavila.. tofu také miluju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Víš, že to mám asi podobné. Během celého mého hubnutí mě nehonila mlsná, prostě si toho sladkého užiji ke snídani (hlavně zdravě) a vím, že další ráno mě zase čeká nějaká taková dobrůtka ... Super zjištění! ;-)

      Vymazat
  8. Ach tak to my o svátcích jídlem žijeme :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já žila jídlem 365 dní v roce, tak to teď prostě budu muset všechno překopat, tedy i svátky! :-D

      Vymazat
  9. Super dotazník, co se všechno člověk nedozví :) a omlouvám se, pokud to bude znít blbě, ale hned u druhé odpovědi jsem koukala s otevřenou pusou :D a je super, že to chceš změnit, měla jsem to podobné, asi ne tak úplně moc, ale též se "přeorientovávám" na tu zdravou stranu a je to mnohem, mnohem lepší :)
    Jinak souhlasím s Tebou: uzené tofu je ÚŽASNÉ a doufám, že mě co nejdřív pozveš na jídlo!! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jo, já vím, myslím, že to byl hlavně nějaký psychický problém, myslela jsem si, že jídlo mě učiní šťastnou, ale bylo tomu právě naopak. Myslím, že teď už jsem z nejhoršího venku. Moc děkuji za podporu, šíleně mi to pomáhá a motivuje mě to k tomu VYDRŽET a POKRAČOVAT! Také Ti moc fandím a vím, že my to tady všechny spolu zvládneme! ;-) Vypadá to tak, že spolu asi hodně brzy poobědváme! :-D ;-)

      Vymazat
  10. Líbí se mi, že tě tvůj přítel podporuje a hlavně, že jí i s tebou:) To opravdu pomáhá když máš takovou podporu:):)

    OdpovědětVymazat
  11. :) To je skěvělé, další člověk kterém není uplně jedno co do sebe naháže za "hnus" :) S tím přítelem to máš super :P

    OdpovědětVymazat